Recipe's name | Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest - Week One Contest



Okey sekarang Wawa nak join contest minggu pertama. Sebelum Wawa jawab soalan, Wawa nak bagitahu berita menarik. 

Lazada mengadakan Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale di http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/ bermula 19 Mei sehingga 30 Jun. Anda boleh dapatkan special discounts up to 90%!.

Soalannya macam ni :

Theme: Delicious Ramadhan 

 a. What are your favorite Iftar dishes? 
 b. Share the recipes of the dishes 
 c. What kind of products can you find on Lazada’s platform to help you prepare the dishes? 



Jadi Wawa akan jawab soalan ini dengan menggunakan Bahasa Melayu je.



a. What are your favorite Iftar dishes?

Gulai Ayam


b. Share the recipes of the dishes 

BAHAN-BAHAN
– 1 ekor ayam dipotong kecil
– 125ml santan pekat
– 3 sudu rempah gulai
– 3 sudu besar cili kisar
– 2 sudu besar kerisik
– 20 ml air asam jawa
– 3 biji kentang – belah empat
– Garam, gula, gula melaka secukup rasa
– Air secukupnya


Bahan Kisar
– 4 biji bawang merah
– 5 ulas bawang putih
– 1 cm halia
– 1 cm lengkuas
– 1 cm kunyit hidup


Bahan Tumis
– 1 batang kulit kayu manis
– 3 kuntum bunga cengkih
– 3 kuntum bunga lawang
– 3 biji buah pelaga


CARA-CARA
1. Panaskan minyak, masukkan bahan tumis serta cili kisar. Tumis hingga naik bau serta garing.
2. Setelah garing, masukkan rempah kari yang dicampur sedikit air. Masukkan juga bahan kisar, kacau rata hingga naik minyaknya.
3. Selepas itu masukkan ayam bersama kentang. Masukkan pula air asam jawa. Biar masak seketika.
4. Kemudian masukkan santan pekat dan kacau sehingga mendidih.
5. Masukkan pula, garam, gula, gula melaka secukup rasa. Biarkan mendidih hingga pekat kuahnya.
6. Siap… dan hidangkan!!

*Rempah kari tu biarkan masak lama hingga garing dan pecah minyaknya. Kemudiannya barulah dimasukkan ayam juga santan. Kalau ada daun kari boleh masukkan sama.

c. What kind of products can you find on Lazada’s platform to help you prepare the dishes?

Rempah gulai

Minyak masak



Santan


Kunyit campuran boleh ganti kunyit hidup





Ramadhan Raya Blogger Contest

Assalamualaikum

Bulan Ramadhan bakal menjelma tak lama lagi. Mesti semua orang gembira dan tengah shopping untuk raya. Tahu tak Lazada ada buat pertandingan. Lazada mencari 80 pemenang untuk hadiah bernilai RM10000. Bukan main banyak hadiah kan ? Jom kita sama-sama sertai.




Kalau korang nak tahu, Lazada sedang mengadakan Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/) bermula 19 Mei sehingga 30 Jun (special discounts up to 90%!).

Pertandingan ini berlangsung selama 4 minggu dan setiap minggu ada topik yang berbeza. Nak tahu tak apa topiknya ?

List of 4 contests held during these 4 weeks :

Week 1 : Delicious Ramadhan - Share the recipes of your favorite Iftar dishes
Week 2 : My Ramadhan Home - Share your house decorating tips for this Raya
Week 3 : Looking Good & Beautiful - Share your outfit details for this Raya
Week 4 : Travelling Back Home - Where do you celebrate Raya this year?

Hadiah yang ditawarkan pun juga menarik sangat. Terbeliak mata ni tengok.

Prizes – More Participants More Winners (Up to RM10000 Lazada Shopping Vouchers)

Depending on the overall number of participants there will be either 15, 20, 50 or 80 winners: 

1. Less than 100 Participants (15 winners) 

15 x RM100 

2. More than 100 Participants (20 winners) 

1st Prize: 1 x RM400
2nd Prize: 8 x RM150
3rd Prize: 11 x RM100

3. More than 200 Participants (50 winners) 
1st Prize: 1 x RM500 
2nd Prize: 16 x RM150 
3rd Prize: 33 x RM100 

3. More than 300 Participants (80 winners) 
1st Prize: 1 x RM600 
2nd Prize: 35 x RM150 
3rd Prize: 44 x RM100


Sekarang dah nampak kan ? Jadi marilah kita ramaikan lagi penyertaan ni. 
Nak tahu lebih lanjut boleh terus ke http://www.lazada.com.my/blogger-contest/ untuk baca semua details.

GIVEAWAY BUSYRA TAKIYUDIN: SAYA NAK SHOPPING CREDIT RM1000!!


giveaway, Featured, shoppingcredit, blogger, voucher,


Salah satu barang yang Wawa nak beli ialah

Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By Lokmanamirul



TAMAT
31 MEI 2017

πŸ’œ Username : nnajwa

πŸ’œ Barang yang ingin dibeli di SGshop Malaysia jika anda menang RM100! πŸ’œ


1. Thin Sweater Cardigan Hooded Jacket Korean Female Student Female Loose Code Casual Sport Coat And Long Sleeved Clothes



RM 17.36


2. In The Spring Of 2017 New Canvas Shoes Shoes Korean Street White Shoe Shoes Flat Shoes All-Match Summer Students


RM 20.76


3. HM Bag With Drawstring Bucket Bag Xiekua Package Korean Mini Bag Simple Retro Fringed Bag Bag


RM 20.69


4. 2016 Spring And Autumn In The Long Sleeved Dress Lining Folk Style Cotton Plaid Shirt Cardigan Coat Female All-Match Tide


RM 16.67


5. The Old Lady In The Summer High Waisted Trousers Pants Feet Stretch Pants Middle-Aged Size Thin Trousers Mother Dress


RM 18.06



Okey barang kat atas tu Wawa nak beli kalau dapat RM100 Shopping Credit. Total semua 5 barang tu RM 93.54 je tau. Tak sampai RM100 pun.

Giveaway Time by Aishah Badrulhisham




TAMAT
30 MEI 2017

Promosi Ramadhan Baju Raya 2017 Sedondon

Assalamualaikum

Memaparkan IKLAN KANAK2 .jpg


Tak lama lagi puasa bakal datang, seterusnya raya menjelma. Wawa tahu mesti semua orang dah tempah baju raya dan mungkin ada juga yang sedang gelisah kerana tak sempat tempah baju raya. Kakak dan abang semua tak perlu risau kerana Euzara tengah buat PROMOSI RAMADHAN tau. Special sangat sebab SALE UP TO 50% OFF. 

Masa tengah promosi ni la kita kena grab peluang untuk tempah baju raya dengan harga yang tak masuk akal sebab terlalu banyak diskaun. Euzara sekarang tengah buka preorder untuk baju raya sedondon sehingga 15 Mei 2017. LAGI 2 HARI je lagi promosi ini akan ditutup dan harga kembali kepada harga asal yang akan membuatkan anda berfikir panjang.


    

   Memaparkan IKLAN.jpg


Euzara ada pelbagai jenis koleksi yang didatangkan dengan 5 warna yang menarik seperti Champagne Nude, Emerald Green, Lavender Purple, Maroon Red dan Sky Blue. 
Anda boleh memilih koleksi yang terdapat di Euzara.

Antara koleksi baju raya yang ada ialah :
πŸ’¦ Baju Melayu Moden Eksklusif (Dewasa) 
πŸ’¦ Baju Melayu Moden Eksklusif (Kanak-kanak)
πŸ’¦ Jubah Moden Eksklusif (Lelaki Dewasa)
πŸ’¦ Jubah Moden Eksklusif (Lelaki Kanak-kanak)
πŸ’¦ Jubah Moden (Perempuan Dewasa)
πŸ’¦ Jubah Moden (Perempuan Kanak-kanak)
πŸ’¦ Kurta Moden Eksklusif (Dewasa)
πŸ’¦ Kurta Moden Eksklusif (Kanak-kanak)
πŸ’¦ Baju Kurung Moden (Dewasa)
πŸ’¦ Baju Kurung Moden (Kanak-kanak)


Banyak pilihan kan ? Rambang mata tengok baju ni semua. Ini tak tengok harganya lagi kan ? Anda boleh tengok harga kat bawah ni. Kalau bandingkan dengan harga asal memang banyak diskaunnya.


Memaparkan KMD LAVENDER PURPLE.jpg              Memaparkan KMK LAVENDER PURPLE.jpg

Memaparkan KD SKY BLUE.jpg            Memaparkan KK SKY BLUE.jpg

Memaparkan JPD MAROON RED.jpg           Memaparkan JPK MAROON RED.jpg


Memaparkan JLD EMERALD GREEN.jpg          Memaparkan JLK EMERALD GREEN.jpg

Memaparkan BMD CHAMPAGNE NUDE.jpg         Memaparkan BMK CHAMPAGNE NUDE.jpg


Okey macam mana ? Berbaloi sangat harganya kan. Jadi anda cepat-cepat la order sebelum 15 May 2017 ye untuk dapatkan harga yang menarik ni. Macam mana nak order ? Scroll bawah lagi.


Untuk order, anda boleh tekan je mana-mana icon kat bawah.

Imej yang berkaitan

Hasil carian imej untuk gambar icon  facebook kecil

GIVEAWAY TOP UP BY Blogbabyshambles



TAMAT
8 JUNE 2017

Jadikan Aku Yang Kedua Full Episod



Hasil carian imej untuk jadikan aku yang kedua


πŸ’œ Setiap Isnin hingga Rabu
πŸ’œ Jam 9 malam
πŸ’œ Saluran Astro Oasis dan Maya HD



EPISOD
  
                |   EPISOD 1    |   EPISOD 2     |    EPISOD 3     |    EPISOD 4       |
              
                |  EPISOD 5     |   EPISOD 6     |    EPISOD 7     |    EPISOD 8       |
           
                |  EPISOD 9     |   EPISOD 10   |    EPISOD 11   |     EPISOD 12    |
         
                |  EPISOD 13   |   EPISOD 14   |    EPISOD 15   |     EPISOD 16    |

                |  EPISOD 17   |   EPISOD 18   |    EPISOD 19   |     EPISOD 20    |



PELAKON

Amar Baharin, Amyra Rosli, Yana Samsudin, Fahrin Ahmad, Adibah Noor, Rahim Omar, Kartini Aziz, Wilma Muhammad, Jesh Thiam, Nadia Khils, Jasmin Hamid dan lain-lain.


SINOPSIS

“Abang janji sayang, hanya cinta sayang yang pertama dan yang terakhir buat abang. Takkan ada mana-mana perempuan yang akan dapat mengubah cinta ini malah perasaan cinta dah terkubur bersama dengan jasad sayang. Abang doakan sayang aman di sana.”- THAQIF ASWAD.
Pertemuan pertama antara Nuha Saqeena dan Thaqif Aswad menimbulkan perasaan cinta buat si gadis. Sedangkan si jejaka pula masih sukar melupakan memosi silam ketika bersama si isteri yang sudah lama pergi. Cinta buat isteri yang sudah tiada sentiasa mekar dalam hati telah membuatkan hatinya enggan menerima lembaran cinta yang baharu.
Kerana memikirkan tanggungjawab dan perlunya kasih sayang seorang ibu buat sepasang cahaya mata kembar yang telah ditinggalkan oleh isteri, Thaqif harus mencari pengganti si isteri buat permata hati dan bukannya untuk cinta sendiri yang masih belum terbuka untuk diganti.
“Awak mungkin boleh halang diri awak daripada jatuh cinta pada saya tapi awak tak boleh halang saya untuk terus menyayangi awak. Saya takkan paksa awak untuk terima saya tapi saya akan terus berusaha untuk mendapat tempat di hati awak kerana saya adalah isteri awak.”- NUHA SAQEENA.
Pelbagai cara dilakukan untuk menambat hati Thaqif. Namun, hati Thaqif bagaikan batu. Dingin dan keras. Kehadiran Hajah Latifah dan Wazirah merumitkan lagi hubungan mereka berdua.
Kebencian Hajah Latifah membuatkan Nuha mengalah. Thaqif bukan miliknya seorang!
“Awak rasa saya akan bahagia ke dengan pernikahan ni? Kalaulah saya tahu ini akan berlaku, lebih baik saya tunggu Wawa aje dari dulu. Tak payah saya jatuh cinta pada awak!” – THAQIF ASWAD.
Satu keputusan telah dibuat saat cintanya makin mekar untuk Nuha. Namun, demi sebuah janji dia harus mengorbankan perasaannya. Mampukah dia menerima Wazirah sebagai pengganti Waheeda sedangkan hanya nama Nuha yang terpahat dalam hati? Dapatkan Nuha Saqeena menjadi yang kedua dalam hati Thaqif seterusnya menjadi yang terakhir dalam hidup lelaki itu?
Benarkah cinta pertama itu tiada gantinya?
“Kalau nyawa yang mampu Nuha gantikan untuk terus melihat dia tersenyum, Nuha sanggup berikan nyawa Nuha untuk dia.”- NUHA SAQEENA.

Cucu Tauke Beras Full Episod



cucu tauke beras

πŸ’œ Setiap Jumaat hingga Ahad
πŸ’œ Jam 6.58 malam
πŸ’œ Saluran 103 TV3



EPISOD
  
                |   EPISOD 1    |   EPISOD 2     |    EPISOD 3     |    EPISOD 4       |
              
                |  EPISOD 5     |   EPISOD 6     |    EPISOD 7     |    EPISOD 8       |
           
                |  EPISOD 9     |   EPISOD 10   |    EPISOD 11   |     EPISOD 12    |
         
                |  EPISOD 13   |   EPISOD 14   |    EPISOD 15   |     EPISOD 16    |

                |  EPISOD 17   |   EPISOD 18   |    EPISOD 19   |     EPISOD 20    |



PELAKON

Zahirah MacWilson, Azrel Ismail, Tania Hudson, Idris Mat Diah, Ariff Aziz, Catriona Bahrin Ross, Zizan Nin, Farisya Irwayu, Aneez Arifin dan lain-lain.


SINOPSIS

Cucu Tauke Beras mengisahkan Irsya (Zahirah), yang dihantar ayahnya pulang ke kampung untuk membantu datuknya mengendalikan perniagaan keluarga ketika cuti semester.
Irsya yakin bahawa kerjanya sangat mudah. Dia berangan untuk menjadi ketua di sebuah pejabat dengan kondisi yang selesa dan berhawa dingin.
Harris (Azrel Ismail), sepupu kepada Irsya telah menjemputnya ke rumah datuk. Irsya terkejut melihat Harris yang dahulunya montel, kini sudah menjadi lelaki segak.
Namun harapannya untuk kerja mudah meleset apabila datuknya mahu Irsya mempelajari proses menanam padi dari mula.
Mampukah Irsya bertahan dengan segala tugasan yang diberikan oleh datuknya itu? Adakah dia akan berputus asa dan pulang ke bandar?

Menanti Februari Full Episod [COMPLETED]


menanti februari

πŸ’œ Setiap Isnin hingga Rabu
πŸ’œ Jam 10 malam
πŸ’œ Saluran 103 TV3


EPISOD
  
                |   EPISOD 1    |   EPISOD 2     |    EPISOD 3     |    EPISOD 4       |
              
                |  EPISOD 5     |   EPISOD 6     |    EPISOD 7     |    EPISOD 8       |
           
                |  EPISOD 9     |   EPISOD 10   |    EPISOD 11   |     EPISOD 12    |
         
                |  EPISOD 13   |   EPISOD 14   |    EPISOD 15   |      
        

PELAKON

Nur Fathia Latiff, Zul Ariffin, Afiq Muiz, Riz Amin dan lain-lain.

SINOPSIS

Menanti Februari adalah sebuah drama terbitan Sha's Media Sdn Bhd dan diarahkan oleh Ayie Mustafa. Ia menggantikan drama bersiri Misteri Wan Peah dalam slot Samarinda itu.
Drama bersiri Menanti Februari ini menampilkan gandingan Nur Fathia Latiff, Zul Ariffin dan Afiq Muiz sebagai pelakon utama. Drama bersiri Menanti Februari ini, sebanyak 16 episod, mula disiarkan pada bulan Mac 2017.
Lagu tema Menanti Februari ini dinyanyikan oleh kumpulan Forteen melalui single terbaharu mereka berjudul Apa Ini Cinta.Lagu ciptaan kompser Edry Abdul Halim. Lagu ini mengisahkan kekeliruan perasaan yang baharu ingin bercinta.

Sinpsis Ringkas
Menanti Februari mengisahkan tiga rakan karib iaitu Arie (Zul Ariffin), Fiza (Fathia Latiff) dan Edi (Afiq Muiz).
Arie dan Edi bersama-sama menaruh hati terhadap Fiza. Atas ketentuan jodoh, Fiza berkahwin dengan Arie menyebabkan Edi memendam rasa.
Namun, kebahagiaan yang diharapkan Fiza tidak kesampaian apabila Arie terlalu taksub dengan kerjanya sehingga mengabaikan perasaan Fiza.

Hikayat Cinta Si Pematah Hati Full Episod


hikayat cinta si pematah hati

πŸ’œ Setiap Isnin hingga Khamis
πŸ’œ Jam 10 malam
πŸ’œ Saluran Astro Ria 104 dan HD 123



EPISOD
  
                |   EPISOD 1    |   EPISOD 2     |    EPISOD 3     |    EPISOD 4       |
              
                |  EPISOD 5     |   EPISOD 6     |    EPISOD 7     |    EPISOD 8       |
           
                |  EPISOD 9     |   EPISOD 10   |    EPISOD 11   |     EPISOD 12    |
         
                |  EPISOD 13   |   EPISOD 14   |    EPISOD 15   |     EPISOD 16    |
        

PELAKON

Alif Satar, Nabila Razali, Hafreez Adam, Nadiyah Shahab dan lain-lain.


SINOPSIS

Wafeen Wardah mempunyai impian untuk membina rumah tangga bersama lelaki ilihannya, Daniel Elhan. Sayangnya, sekian lama dia menanti masih belum ada sebarang tanda di jari. Bukan kerana tak sabar menanti tetapi Daniel Elhan hanya pandai menabur janji hinggalah suatu hari dia bertemu dengan seorang lelaki bernama Rayyan Rayqarl.
Rayyan Rayqarl yang kehilangan ibunya disisihkan oleh ayahnya yang berkahwin dengan bekas orang gaji. Rayyan Rayqarl mengambil keputusan untuk tinggal jauh daripada keluarganya. Pertemuannya dengan Wafeen Wardah membuatkan dia jatuh cinta pandang pertama. Sayangnya, gadis yang dipuja sudah mempunyai kekasih iaitu Daniel. Daniel Elhan sebenarnya adik tiri Rayyan Rayqarl. Sifat Rayyan yang suka makan karipap pusing mengingatkan Wafeen pada seorang lelaki pada zaman kanak-kanaknya.
Sementara itu, Daniel dipaksa bertunang dengan Tengku Zarynn membuatkan Wafeen kecewa. Daniel pula tidak dapat melupakan Wafeen cuba merisik Wafeen bagi pihaknya. Rayyan yang mendapat tahu merancang dengan Tengku Zarynn untuk memenangi hati Wafeen.

Win Calendar 2017 Frame in Blogger Contest Giveaway



Tekan banner untuk join

Giveaway CASH RM1000+ Mei 2017 by Emas Putih

As-Salam


Birthday Giveaway By Cik Nadyya #Second Giveaway!





Selamat hari lahir yang ke-25 untuk Cik Nadya. Semoga panjang umur dan murah rezeki. Semoga semua impian tercapai dan cepat-cepat kawin. Hehe

Giveaway Pikachu Luggage Tag by KasihkuAmani




Sha ada bagi soalan macam kat bawah ni

"Anda suka tak kalau Sha buat Giveaway dan bagi hadiah buku? Kenapa?"

Wawa suka join Giveaway dan kalau Sha bagi hadiah buku pun Wawa suka. Kenapa Wawa suka ? Wawa ni suka beli dan baca buku. Tak kisah la buku apa-apa pun. Dekat rumah dah penuh rak buku penuh dengan novel, buku motivasi, komik, buku cerita kanak-kanak dan lain-lain. Kalau dapat hadiah buku boleh tambah koleksi sebab membaca itu amalan mulia dan jambatan ilmu.



TAMAT
27 MEI 2017

GIVEAWAY FREE NAME CARD BY BUSYRATAKIYUDIN



Blog BusyraTakiyudin ni Simple, Ringan dan Kemas.


Klik banner untuk join

TAMAT
25 MEI 2017

Pengumunan Pemenang Mini Giveaway By Wawa




Hasil carian imej untuk tahniah

Tahniah dan terima kasih kepada pemenang. Bagi yang tak menang jangan bersedih ye.


Pemenangnya
.
.
.
.
.
.

Hadiah Misteri  [ 2 pemenang ]










Topup RM5 [ 6 pemenang ]


        
                             


Topup RM10 [ 2 pemenang ]







Notebook & owl button badge [ 1 pemenang ]




πŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œ

Kepada pemenang yang tersenarai kat atas sila contact Wawa dan nanti Wawa akan bagi details untuk korang contact sponsor.

Sila Whatsapp Wawa di 0148027498.
Inform Wawa nama blog/fb ye.

Nabila Razali Hikayat Cinta Si Pematah Hati



Hasil carian imej untuk nabila razali hikayat si pematah hati
Sumber : Google


Semua orang mesti tengok kan drama Hikayat Cinta Si Pematah Hati lakonan Nabila Razali dan Alif Satar. Nabila terkenal dengan AF2013 tau. Sekarang ni Nabila seorang penyanyi dan pelakon. Tahu tak apa lagu Nabila ? Ni haa lagu Katakan Saja dan juga Cemburu. 


Hasil carian imej untuk nabila razali hikayat si pematah hati


Wawa minat betul dengan lakonan Nabila sebab suara dia punya la comel. Huhu... Nama penuh Nabila ialah Nur Nabila binti Mohd Razali. Cantik betul kan si cantik ni. 

Tadi ada lah stalk ig Nabila Razali ni, tup-tup baru tahu Nabila Razali ni sebenarnya ALUMNI USM sebab Nabila dulu belajar di USM. Tak sangka betul Wawa. Lagi tak sangka apabila Wawa tahu course yang di ambil oleh Nabila semasa di USM. Korang nak tahu tak course apa ? Teruskan membaca.


Course Nabila Razali di USM