πŸ§€ TIRAMISU CHEESEKUT LELEH πŸ§€




πŸ’’ Bahan-bahan:

:heavy_check_mark: ✅ 3/4 drpd cream cheese(guna tatura) yg 500gm.
:heavy_check_mark: ✅ Biskut marie (guna perisa kopi utk meningkatkan aroma tiramisunya)
:heavy_check_mark: ✅ 2/3 cawan susu pekat
:heavy_check_mark: ✅ 1/2 cawan susu cair
:heavy_check_mark: ✅ Serbuk kopi & bancuhan air kopi tanpa gula

πŸ’’ Cara2:

1. Masukkan cream cheese, susu pekat, susu cair dalam bowl yang sesuai.

2. Pukul dengan mixer sampai sebati.
Nak pukul manual dengan tangan pun boleh tapi kena sado la

3. Ambil 1 senduk letak dalam bekas biar rata.

4. Bancuhan kopi tadi tak muat cicah dalam cawan so transfer ke bekas yang bersesuaian senang nak mencicah.

5. Rendam sekali lalu je dalam 2 saat, jangan lama nanti lembik tak sedap dan biskut hancur.

6. Tambah lagi bancuhan cream cheese tadi pastu tabur sikit serbuk kopi, tak nak tabur pun boleh..
Nak tabur milo ke.. nestum ke... boleh jee

7. Susun lagi selang seli biskut dan cheese macam step tadi tuu sampai cheese habis..
lapisan atas tebalkan sikit cheese baru mavelesss..

8. Bolehlah nak letak coklat cair ke.. coklat apa-apa mengikut kehendak masing-masing.

9. Pastu simpan dlm peti ais 6 jam ke atas baru best..


3 comments:

nabila said...

nice sharing

Adam said...

Saya akan buat ni.

zikirdaiman said...

memang meleleh tgk ni..