Pengalaman MPPB 14/15 KMPh

Assalamualaikum

Tahniah Najwa ucapkan kpd adik2 yg dpt KMPh. Hari ni nak cerita pasal pengalaman  MPPB. Dulu akak dftar 25.5.2014 kat KMPh. Ad je yang dtg 24.5.2015 tu. Jgn risau sebab masa tu lecturer & fasi dah ada. Sebelum dtg tu pastikan semua brg keperluan dah siap, nanti kalau tertinggal susah plak kan. Mengenai persiapan akak sebelum daftar boleh baca kat SINI . Mungkin ad perubahan dengan batch korang. Masa akak diorg nak guna bank ISLAM tapi masa belajar tu tiba2 diorg tukar jdi bank BSN. korang baca la borang2 yang dah print tu.


Pagar KMPh
Laluan ke Dewan Kuliah
Akak bertolak pagi dan ambik masa 2 jam nak smpai sbb akak tinggal kat Paka. Bila smpai kat pintu masuk, jumpa la pondok guard. Kalau perasan, sebelah kanan tu korang akan nampak ad 2 mesin ATM. Haa...kat situ la korang nak ambik duit. Kena berjalan la dari blok. Nanti akan ad yg bertugas jaga sepanjang laluan dlm matrik. Diorg akan tunjuk arah untuk memudahkan parents yang datang. Akak dulu dah dftar online ( better dftr online untuk mudah ) . Dtg je terus cari blok. Nanti ad fasi yang tunjuk arah nak gi mana2. Sampai blok akak pergi ambik kunci, tunjuk la borang2 yang bawak tu. Slip bayaran yuran penting tau. Lepas tu, akak pergi ambik barang yang matrik bg . Akak dapat beg galas tepi, buku nota, pen, keychain , tudung bawal ( pljr prmpuan ) , tali tie ( pljr lelaki ) , baju t-shirt berkolar ad 2 pasang. 


Dewan Kuliah Besar 


Surau a.k.a masjid KMPh

Dah selesai semua tu baru la bawak barang2 naik bilik. Parents boleh je naik kat bilik sebab ni first time korang daftar. Nanti parents ad taklimat jadi korang boleh ambik masa tu kenal2 dgn roommate.  Nanti ad announce la untuk bg arahan nak gi mana2. Biasa kita akan kumpul kat Dewan Mat Kilau ( DMK ). Dewan ni depan blok C1 je. Setiap blok ad akak & abg fasi yang akan jaga. *akak jdi fasi MPPB 15/16 ... Bangun pagi2 awal tau. Ada qiam kat surau. Sebelum gerak pergi mana2 korang akan berkumpul ikut blok n bilik. Sila patuhi masa. Masa MPPB ni tudung tu pakai tudung biasa2 je la. Nanti kalau belit2 lambat plak. Akak n fasi akan guide korang sepanjang MPPB ni. Kalau ada benda tak tahu tnya je diorang.

Memang MPPB korang akan rasa penat sikit. Tapi tahan la sebab 1 minggu tu je korang penat. Nanti korang akan tahu dapat modul apa dan kelas mana. Kat matrik kita tak panggil warden mcm kat sklh. Kita panggil felo. Setiap blok ada felo masing2. Rumahnya dekat bawah blok masing2. Sepanjang MPPB benda sama je yang korang lakukan. Korang akan rasa best tau. Ad senamrobik. Nanti akan ad jugak Program Mentor Mentee. Nama biasanya akan ditampal dekat board blok masing2.

Akak dah tak tahu nak cerita apa. Kalau ad apa2 yang nak tanya boleh tanya kat fb akak. Tekan je icon fb kat sebelah kanan blok. In shaa Allah akak bantu. Akak doakan kalian berjaya . Selamat Maju Jaya. :)

Korang boleh jugak baca cerita lain 

New Life at KMPh
Cuti Sem 1 
Best ke Matrikulasi
Apa itu MUET
Berakhirnya Matrikulasi 

2 comments:

Anonymous said...

Akak! Akak! Future anak buah here! (((since akak nanti jadi fesi))) Ceritalah lagi! Tak puas! Tell us future anak buah(s) everything! Ehehe...

MUSLIMAH SEJATI said...

@Anonymousnak thu lbh lnjut pm la kt fb . kenapa guna anonymous ?