Best ke Matrikulasi ?


Assalamualaikum & salam sejahtera semua...

Okey, hari ni Wawa terlintas nk buat entry pasal matrikulasi a.k.a matrik.... mmndangkan adik2 batch 97 dh hbis SPM ... Wawa nak bg nsht sikit.. adk2 smua buatlah kputusan yg terbaik utk smbung plajaran.. xde tmpt bljr yg buruk & teruk sbnrnya... cuma stiap bnda mcm diploma, matrik & asasi tu ad pro & contra tersendiri... okey skrg akak nak cite pasal matrik je sbb akak student matrik..

Akak student KMPh ( Kolej Matrikulasi Pahang ) 2014/2015 ... ambil Program Satu Tahun ( PST ) Modul 2. Dulu dftr masuk matrik 26/5/2014 & bakal menamatkan matrik pda 3/5/2015 InsyaAllah. Bljr kt matrik ni skjp je adik2...dlm masa 10 bulan je sbnrnya... diulang 10 BULAN SAHAJA...tdk dinafikan lecture mmg cpt so korang kena pndai catch-up..if korang MC sehari pun korang blh rasa tertinggal bnyak bnda ... serious weh....pndai2 la korang bljr sndiri @ tnya kawan @ tnya lecturer...

Skrg akak nk cite pasal Modul yg ad kt matrik...akak cite ni utk PST je ..akak xtau pasal PDT..aliran sains ad 3 modul & akaun xad modul... emmm...teknikal akak xtau sbb matrik akak bkn teknikal...modul ni dberikn olh phk matrik..tlh ditetapkan based on result SPM..nak tukar tu blh tpi susah la...

Modul

* Modul 1 - math, kimia, fizik, bio

* Modul 2 - math, kimia, fizik, sn komputer

* Modul 3 - math, kimia, bio, sn komputer

Ni subjek yg masuk dlm pointer...korang jgk akan bljr Agama Islam..PST ad 2 sem je...Agama Islam korang bljr masa dua2 sem... subjek Kemahiran Dinamika @ Kokurikulum bljr salah satu sem...cnth klau sem 1 korang dpt kemahiran dinamika, sem 2 korang dapat la kokurikulum & vise versa...

Best ke matrik ? mesti rmai yg tertanya-tnya. Adik2 sekalian... pernah dgr kan xknl maka xcinta...haha...haaa mcm tu la matrik... korang xkenal matrik...xtau mcm mana matrik..just dgr cite je kan...korang mmg xkn jatuh cinta la dgn matrik...perghhh ayat mcm apa dah... dulu akak pun mcm tu... fikir blh ke nak adapt dgn matrik ? last2 masuk tu bru tau... mula2 mmg la rasa janggal tpi lama2 okey la... advantage la bg sape2 yg pernah duk asrama... cuma life kat matrik ni xla mcm asrama nuhhh... 

Pakaian

* baju kurung - masa kuliah
* smart casual - outing/balik bermalam
* kasut sukan - kelas kokurikulum
* kasut bertutup warna hitam - masa kuliah
* sandal bertali - blh pkai masa outing / balik bermalam

Bilik 

* 4 org satu bilik
* setiap org dpt kunci
* ad loker, meja study, lampu study
* ad penyangkut tuala mandi  :)

Cafe

* kat KMPh ad 7 cafe
* blh pilih nak mkn kt mna yg korang suka 
* girl blh mkn kt cafe boy asalkn xlbh drpda kul 8 mlm & sebaliknya

Exam

* klau pspm 1 dpt pointer rendah, korang kena pilih utk masuk PDT or kuar matrik..

Tu je kot....apa yg akak cite ni berdasarkan pengalaman kat KMPh..kemungkinan lain matrik lain cara ... klau ad apa2 nak tnya mengenai matrik blh add akak kat wchat - aa_nn2426




2 comments:

Unknown said...

kak, kafe ada 4 jer, 3 kafe tu ada dua bahagian. Hahahaha. -budak kuliah 2M2-

MUSLIMAH SEJATI said...

@Hafizan Hakimin haha yela dik. adik la sngt kan :P